Forskning

Forskning för ett längre liv och en bättre vardag

Att få en allvarlig sjukdom förändrar vardagen, för den som drabbas och för närstående. I över 80 år har vi som patientorganisation arbetat för människor med hjärt-, kärl- och lungsjukdom. Vi vet hur vardagen ser ut för den som drabbas. Därför kan vi välja forskning som gör vardagen lättare efter diagnosen.

Våra prioriterade forskningsområden:

  • Rehabilitering
  • Förebygga återfall och försämring
  • Egenvård
  • Livsstil
  • Psykisk hälsa (mental styrka)
  • Mötet med vården

Var femte svensk behöver vår forskning!

I Sverige lever ungefär två miljoner människor med hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Alla behöver professionell vård och kunskap om vad man kan göra själv för att må så bra som möjligt.

Hjälp oss att fylla kunskapsluckor och påskynda utvecklingen genom att bidra till vår forskning.

Vad tycker patienter som fått hjälp genom vår forskning?

Viggo har fått krafter tillbaka

För tio år sedan kände sig Viggo Johansson väldigt trött. Han fick reda på att han hade förmaksflimmer som inte gick att medicinera eller operera. Men genom att delta i en forskningsstudie som fått bidrag av Riksförbundet HjärtLung forskning har orken sakta kommit tillbaka. Nu har han bytt dubbdäck på bilen själv, för första gången på fem år.

Vad tycker forskare som fått anslag till sin forskning?

Maria hjälper fler att våga träna och må bättre

Maria Bäck är fysioterapeut och forskar kring rörelserädsla hos patienter med kranskärlssjukdom. Många patienter med kranskärlssjukdom är rädda för att röra på sig. Studier visar att träning minskar dödligheten och sjukhusinläggningar. Genom att hitta de patienter som är rädda för att röra på sig och stötta dem med anpassad träning kan många må bättre. Maria har fått anslag till sin forskning av Riksförbundet HjärtLung.

Vill du läsa om fler forskningsprojekt som fått anslag av oss?