Träffa människor

För din hälsa och ditt välbefinnande

Ensamhet är en känsla som många av oss kan relatera till, men det är inte alltid lätt att hitta nya människor att umgås med eller integrera med. Oavsett ålder eller livssituation kan ensamhet smyga sig på, och även om vi kanske inte alltid tänker på det, så kan långvarig ensamhet påverka vår hälsa på djupet.

I Sverige är det ungefär 10% av befolkningen som känner sig ofrivilligt ensamma. Ensamheten är som värst bland unga från 16 år till 26 år och äldre över 75 år.

Forskning om ensamhetens risker 

Forskning visar att ensamhet kan ha lika negativa effekter på hälsan som att röka 15 cigaretter om dagen. Den ökade stressen och känslan av isolering leder till förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol, vilket i sin tur höjer blodtrycket och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ensamhet kan också påverka din mentala hälsa och öka risken för depression, ångest och andra psykiska sjukdomar.

Extra utsatt om du har en hjärt-, kärl- eller lungsjukdom

För personer som lever med hjärt-, kärl- eller lungsjukdomar kan känslan av ensamhet vara ännu större. Att hantera en sjukdom kan kännas överväldigande, och det är inte ovanligt att man drar sig undan sociala kontakter. Men att skapa och upprätthålla sociala band är extra viktigt i dessa situationer, eftersom det kan hjälpa till att minska stress och förbättra livskvaliteten.

Läs mer om hur det är att vara medlem hos oss

Hur sociala band stärker din hälsa

Att umgås med andra människor handlar inte bara om att ha roligt – det har faktiskt en stor inverkan på både din fysiska och psykiska hälsa. När vi är tillsammans med andra frisätts oxytocin, ett hormon som minskar stress och sänker blodtrycket.

Detta kan hjälpa till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Sociala interaktioner bidrar också till att hålla hjärnan aktiv, vilket kan förebygga kognitiv nedgång i äldre ålder och minska risken för depression och ångest.

Det är okej att det känns svårt

Vi förstår att det kan kännas överväldigande att försöka skapa nya kontakter, särskilt om du har upplevt ensamhet under en längre tid. Det kan kännas som att världen rör sig förbi medan man själv står stilla. Men kom ihåg att det är okej att börja i små steg.

Att bryta ensamhet behöver inte handla om att plötsligt bli social varje dag – det kan vara så enkelt som att ta kontakt med en granne, delta i en hobbygrupp eller till och med engagera dig i en digital gemenskap.

Så kan du bryta ensamheten 

Att bryta ensamhet är svårt. Vi kan alla hjälpas åt genom att våga prata om ensamhet och ge varandra stunder av närvaro i vardagen. Det behöver inte ta lång tid att lindra någons ensamhet för stunden. Att ha tid att stanna upp, se någon i ögonen, le och växla några ord kan göra mycket

Om du själv upplever stunder av ensamhet som du vill förändra, kan följande tips hjälpa dig på vägen:

Utöka dina kontaktytor

Att öka sina kontaktytor är det första steget. Hemma är det svårt att få kontakt annat än genom telefon och internet. Promenader, sitta på café, gå på konsert, lyssna på föreläsning eller äta lunch ute kan vara några alternativ. Att gå med i föreningar eller delta i regelbundna aktiviteter gör det lättare att skapa kontakter, men tar å andra sidan mer energi.

Ta vara på samtal i vardagen

När du känner dig ensam längtar du kanske efter en nära vän eller större umgängeskrets. Det är enklare att börja där du står, att hälsa, växla några ord med människor du träffar, prata lite längre än nödvändigt med grannen. Vi behöver kontakter på alla nivåer och även de små ögonblicken och samtalen bidrar till vårt välbefinnande.

Ta upp kontakten med vilande vänner och bekanta

Inom försäljning brukar man säga att det är svårare att få en ny kund än att behålla en befintlig kund. Kanske gäller detsamma relationer? Ibland kommer livet emellan och vi glider isär från människor vi tycker om. Kanske finns det kontakter att plocka upp på nytt?

Gör någonting du tycker om

Ensamhet är ett tabubelagt ämne. Det är inte många som säger ”jag känner mig ensam, får jag vara med?”

Det kan vara enklare att ägna sig åt en aktivitet du tycker om, som sedan leder till att du träffar människor som delar ditt intresse. Då slipper du känslan av att någon ”tar hand” om dig för att du är ensam. Gör någonting som du tycker om – så kanske du träffar någon du tycker om?

Träna på att ta kontakter, lyssna och dela

Vi kan alla bli ringrostiga i konsten att ta kontakt och samtala. Liksom fysisk aktivitet bygger kondition och styrka, kan vi träna vår förmåga att vara sociala.

Ett första steg kan vara att se varandra i ögonen och le när vi träffas på gatan. Därefter kan det kännas enklare att växla några ord. Konsten att lyssna är mycket värd, både för korta och långa relationer.

Om du vill fördjupa en relation kan du börja med att dela med dig av små portioner av sådant som är riktigt viktigt för dig. Att ge någon ett förtroende leder ofta till att du får någonting tillbaka. Sociala färdigheter går att öva upp.

Tips för att börja bygga nya sociala band

Om du känner att det är svårt att ta första steget, kan dessa tips vara en hjälp på vägen:

  • Delta i en aktivitet du gillar – Börja med något du tycker om, som en bokklubb, träningsgrupp eller en kurs. Att dela intressen med andra kan göra det lättare att känna samhörighet.
  • Frivilligarbete – Att hjälpa andra är inte bara meningsfullt, utan ger dig också möjligheten att träffa nya människor i en avslappnad miljö.
  • Håll kontakten med gamla vänner – Ibland kan ett enkelt telefonsamtal till en gammal vän göra stor skillnad och återuppliva relationer.
  • Använd digitala plattformar – Det finns idag många sätt att möta människor online, oavsett var du bor. Digitala gemenskaper kan vara en första steg för att knyta sociala band.

Anna Bennich föreläser om ensamhet

Anna Bennich är legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och författare. Hon föreläser om ensamhet, vilka vi tror är ensamma och hon slår hål på myter.

Anna Bennich är legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och författare. Hon föreläser om ensamhet, vilka vi tror är ensamma och hon slår hål på myter.